Το Ψητό της Κυριακής

του Αντώνη Ν. Χελιδώνη

Ο πατέρας δεν έκανε πολλές εκδρομές. Μια αγάπη για την πόλη, η δουλειά και οι συνήθειές του τον δυσκόλευαν να ξεκινήσει. Τον θυμάμαι να ξοδεύει τις Κυριακές σε μια εφημερίδα, να κατεβαίνει μια κοντινή βόλτα στην μητέρα του. Δεν με έπαιρνε συχνά μαζί του. Ήθελε να μην αργήσει.
Την αγαπούσε πολύ τη γιαγιά και εκείνη δεν έκρυβε την αδυναμία που του είχε ούτε από τα άλλα δύο αδέλφια του. Τον συμβούλευε πάντα και ο πατέρας την άκουγε και ακολουθούσε τα λόγια της. Είχαν μια σχέση αρμονική, ερχόταν τακτικά στο σπίτι, περιποιημένη πάντα, είχε μια σοκολάτα για τα εγγόνια και έναν πικρό λόγο για το ψητό της μητέρας.
Ο μικρός μου αδελφός έπαιρνε το μέρος της γιαγιάς, εγώ έτρωγα όλο μου το πιάτο και ζητούσα συμπλήρωμα. Ο πατέρας άλλαζε θέμα. Για τον καιρό, για τον παππού που είχε χρόνια πεθάνει, για κάποιον μακρινό συγγενή που τάχα συνάντησε ξαφνικά στο κέντρο της πόλης. Η μητέρα χαμογελούσε. Είχε τον τρόπο της και όποτε ερχόταν η γιαγιά έφτιαχνε πάντα το ίδιο φαγητό.
Έβγαιναν στο μπαλκόνι μετά, να καπνίσει ένα τσιγάρο ο πατέρας, να πουν τα δικά τους. Θα έμενε λίγο ακόμα και πριν ξαπλώσουμε, το απόγευμα έπαιρνε μόνη το δρόμο της επιστροφής. Την βάσταγαν καλά τα πόδια της.
Κατέπεσε απότομα. Πολλά κτυπήματα σε ένα σώμα καθαρό. Ο πατέρας ήταν να σκάσει. Ανήσυχος, στεναχωρημένος, αμίλητος. Τα αδέλφια του σε μια κάποια απόσταση. Πονούσαν, μα ήταν ψύχραιμα και από μια δεύτερη ακτίνα έβλεπαν την νέα κατάσταση.
Η μητέρα στάθηκε δίπλα της από την πρώτη στιγμή. Αγαπούσε πολύ τον πατέρα. Μοίρασε την αγάπη της και στην δική του αγάπη. Η γιαγιά δεν μιλούσε μα φαινόταν ικανοποιημένη που δεν έπεσε σε ξένα χέρια.
Πάλεψε τρία ολόκληρα χρόνια. Πέθανε Δευτέρα ξημερώματα. Την Κυριακή είχαμε καθίσει όλοι στο τραπέζι του σπιτιού της περιμένοντας το ψητό της μητέρας. Γευματίσαμε αμίλητοι.

 Νοέμβριος 2015

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s